Home
Despre Baile Felix
  Localizare si Transport
  Istorie si prezent
Cazare
Restaurante
Servicii
Utile
Link-uri utile
Galerie foto
Contact
Harta Site
Oferte speciale

 Calculatia ruta spre Baile Felix


 Alte Optiuni

Locaţia săptămânii
PENSIUNEA MIMATI
Pensiunea MIMATI se afla la 1,5 Km de statiunea Baile Felix, la intra...
pentru mai multe informatii >>

Cazare
Gastronomie
Servicii
Utile

    Cauta    Tip   

Istorie si prezent

In 1221, apare cea mai veche marturie a Bailor Felix intr-o Diploma a Vaticanului fiind mentionate apele termale de langa Cetatea Oradiei ca Termae Varadienses sau Baile Oradiei. Efectul tamaduitor al bailor termale isi pune amprenta pe scrierile marelui umanist Nicolaus Olahus, care le aduce un omagiu in 1536.
Mai tarziu, intre 1700 - 1721, Felix Heldres descopera si utilizeaza izvorul Felix, a carui denumire s-a generalizat cu timpul pentru toata statiunea. In 1731 se face prima analiza a apelor termale si ale proprietatii lor curative, unice, asa cum le cunoastem pana astazi.
Prima atestare despre statiune dateaza din anul 1763 si contine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru bai. În 1771, bazinul de lemn a fost transformat în bazin de piatra atasandu-se si cabine de bai. Prima cladire a fost construita între 1766-1772. Statiunea incepe sa se dezvolte dupa realizarea primului foraj modern de la Izvorului Principal in 1885.
Simbolul statiunii, "nufarul termal" sau "floarea de lotus" (Nymphaea Lotus var. Termalis), a fost descoperit în anul 1789 de botanistul P. Kitaibel ÅŸi denumit in 1908 de catre J. Tuzson, care face asemanarea cu nufarul de Nil. In 1931, planta a fost declarata monument al naturii.
La expozitia mondiala din 1896, apelor din aceasta statiune li s-a acordat medalia de Aur si Diploma de onoare.

La ora actuala Baile Felix este cea mai mare statiune cu functionare permanenta din Romania. Se afla doar la 8 km de Oradea. Temperatura apelor termale este intre 20-49 grade. Datorita continutului ridicat de saruri minerale medicii internisti recomanda pacientilor tratamentele sau curele cu ape din bai. Baile Felix prin reteaua de hoteluri ofera 7000 de locuri de cazare, bazine de inot, stranduri in aer liber sau acoperite si aer curat.

Datorita climei blande in lacurile statiunii traiesc nuferi subtropicali.


® Copyright 2007, YGREC Pagini Utile srl. Toate drepturile rezervate.